Accueil Manifeste Manifest

Manifest

No tindran les nostres lluites!

pel Col·lectiu Irrécupérables [1]

Nosaltres, homos, lesbianes, gais, bi, trans, intersex, queer, mariques, bollos, rebutgem la instrumentalització racista, islamòfoba i neoliberal de les nostres vides i dels nostres combats. Propugnem la solidaritat i la imbricació de totes les lluites.

Som Irrécupérables perquè rebutgem les normes sexistes i homòfobes. Les nostres experiències i la història de les nostres lluites estan marcades per la invisibilització, la confiscació de les nostres paraules, les violències de l’Estat francès i les discriminacions. Ens hem barallat i ens barallem per l’afirmació de les nostres identitats múltiples, per la nostra visibilitat, per la igualtat dels drets. Exigim que acabin les mutilacions genitals, les esterilitzacions i els tractaments non consentits dels infants i adults intersex, que el canvi d’estat civil de les persones trans es faci sense la intervenció obligada de les institucions mèdiques i judicials, i que se suprimeixi la referència al sexe en els documents d’identitat. Lluitem per l’accés de tothom i sense condicions a la reproducció assistida i pel reconeixement jurídic de totes les formes de famílies, parentius i companyies. Vetllem perquè s’apliqui la llei en matèria d’inscripció a l’estat civil francès de les criatures nascudes de la gestació subrogada, i d’erradicació de les discriminacions homòfobes (en l’accés a l’habitatge, la feina, la justícia, etc.). Reclamem una sensibilització real, des de la primera infància, a la desconstrucció dels estereotips de gènere, fonamental per tal de prevenir les violències sexuals, sexistes i homòfobes. A més, ens oposem a què el nostre accés als drets depengui de la nostra validació de les normes heterosexuals, sexistes i capitalistes que volen “integrar-nos” i “assimilar-nos” à la seva “República”.

Som Irrécupérables perquè no serem les joguines roses i blaves d’una agenda racista i islamòfoba. Ens neguem a què alguns es presentin, tant a França com a l’estranger, com els defensors progressistes i exemplars dels nostres drets, tot desviant les nostres lluites contra l’homofòbia i el sexisme amb finalitats racistes. Ens oposem a tots els discursos, de l’extrema dreta a una esquerra que s’autoproclama “republicana”, fonamentats en un imaginari colonial segons el qual el sexisme, l’homofòbia, la transfòbia es manifesten específicament, i fins i tot exclusivament, en certes barriades i són obra de persones musulmanes (o que se suposa que ho són) i de les classes populars. Al contrari, l’homofòbia, la transfòbia i el sexisme travessen la història passada i present de la societat francesa, i l’estructuren: són produïts i legitimats en primer lloc pels cercles de poder. El mateix passa amb l’antisemitisme, que denunciem vingui d’on vingui, així com la instrumentalització de la lluita contra l’antisemitisme amb el fi d’estigmatitzar les minories musulmanes i dels barris populars.

Som Irrécupérables perquè som allà on no se’ns espera. Ara que l’homofòbia i la transfòbia són reconegudes, en part, per l’Estat francès, ens volen fer creure que només les persones no blanques són homòfobes i trànsfobes, i que les “minories” racials i les “minories” sexuals estan destinades a combatre’s. Per exemple, l’homofòbia d’un cantant de rap negre ou d’un imam amenaça la integritat de la República francesa, però es tracta amb indulgència l’homofòbia d’un cantant blanc de música lleugera, la d’un ministre o la d’un cardenal que associa drets dels homosexuals, perversió i terrorisme en un homenatge oficial a una víctima. Un responsable polític d’un país del continent africà que faci declaracions homòfobes provoca la indignació de la classe política i mediàtica, però no es pot qüestionar les personalitats obertament lesbianes o gais quan defensen posicions racistes i islamòfobes. No jugarem a aquest joc. D’entrada, subratllem que hi ha entre nosaltres, com en el conjunt de la societat, persones homosexuals, trans i intersex que també són negres, àrabs i musulmanes. A més, afirmem la nostra solidaritat amb les persones que pateixen l’homofòbia, la transfòbia i el sexisme a tot arreu del món, i entre elles, aquelles a qui França refusa l’asil. Afirmem també la nostra solidaritat amb les persones que pateixen el racisme arreu del món i, entre elles, les que estan exposades a les polítiques racistes de l’Estat francès. Contra la instrumentalització de les lluites amb el fi de dividir i contra les certeses simplistes dels pseudo-universalistes, assumim la complexitat del nostre posicionament i apostem, doncs, per l’aliança política.

Som Irrécupérables perquè ens alcem contra la violència i l’opressió organitzades pels governs francesos d’ahir i d’avui cap a les persones pobres i precàries. Lluitem contra les desigualtats socials, les violències policials, el tractament inhumà cap a les persones migrants, les polítiques racistes, que permeten el manteniment dels privilegis dels més poderosos. El nostre combat contra l’homofòbia, contra la transfòbia, contre el sexisme, també és un combat feminista contra els racismes i les desigualtats de classe, ja que aquestes lluites són inseparables: l’homofòbia i el racisme agreugen la precarietat, i la precarietat agreuja els efectes de l’homofòbia i del racisme.

Som Irrécupérables perquè no jerarquitzem les nostres indignacions. Pretenem denunciar la instrumentalització de les nostres lluites allà on sigui, fins i tot al si d’un camp que pretén defensar els valors de la República francesa. És aquest mateix camp el que no va fer res quan la sida va fer estralls en les nostres comunitats, i que no fa res enfront de l’alta proporció de suïcidis entre els i les joves LGBT. És aquest mateix camp el que calla enfront de les polítiques socials i econòmiques desastroses. És aquest mateix camp el que instrumentalitza el laïcisme a la menor ocasió per tal de justificar la seva islamofòbia i per tal de perpetuar els esquemes colonials. És aquest mateix camp que, a propòsit de les persones musulmanes, oposa el concepte d’“universalisme” al de “comunitarisme” tal com va fer vint anys enrere enfront de les nostres reivindicacions d’igualtat.

Som Irrécupérables pel fals universalisme de la seva República.
Som Irrécupérables, solidarixs, plurals, sorollosxs, alegres,
fora de les normes i orgullosxs de ser-ho.
Som Irrécupérables i no deixarem el monopoli de la paraula als enterramorts de la igualtat.


[1] Irrécupérables és el nom que hem triat per dues raons. En francès, “récupérer” (recuperar) significa desviar les idees polítiques per servir el propi interès: així manifestem el nostre rebuig a què ens instrumentalitzin. D’altra banda, el terme “irrécupérable” designa tota persona que no es pot integrar de cap manera en un grup social: ens l’apropiem irònicament per tal de manifestar el nostre rebuig de les normes heterosexuals blanques i burgeses.

Traduction : Marta